Kategoriat
Elokuva-arviot

Love, Simon (Greg Berlanti, 2018)

Simonilla (Nick Robinsson) menee kivasti. Vanhemmat ostavat hänelle vanhan Subarun menopeliksi syntymäpäivälahjana ja hän ajaa sillä kaverinsa lukioon. Sitten joku julkaisee koulun juorusivustolla nimettömän tunnustuksen ja Simon jakaa oman salaisuutensa nimettömän kirjoittajan kanssa. Valitettavasti nimetön kirjoittelu ei jää kahden väliseksi ja Simon tulee paljastetuksi.

Leffan alun mainokset meinasivat olla seurueellemme liikaa. Minä myötähäpeälle erityisen herkkänä olin kuolla jo Liikenneturvan alkupään mainokseen mutta meno vain paheni eikä leffan alku tuntunut koskaan saapuvan. Puolivälissä elokuvaa kuiskasin kaverille vieressä: ”ne tais olla siedätystä tätä leffaa varten”. Love, Simon palauttaa katsojan mieleen kaiken mikä oli kamalaa teini-iässä ja lukion käymisessä. Näin keski-ikäisenä se on julma mukiloija Memory Lanellä.

Sain itseni kiinni elokuvan aikana ajattelemasta että Simon on törppö antautuessaan kiristettäväksi. Se ajatus tuli kuitenkin nopeasti torjutuksi kun muistutin itselleni etten varmasti ollut yhtään valmiimpi tulemaan ulos lukiossa. Love, Simonin ”teachable moment” onkin Simonin ja Martinin (Logan Miller) konfrontaatio parkkipaikalla. Simon tilittää kaiken olennaisen outtaamisesta vahvalla tunteella.

(Käytän elokuvasta alkuperäistä nimeä koska suomennos, ”Minä, Simon”, on niin epäonnistunut.; se ei ollenkaan tavoita sitä mistä nimi tulee.)

Seurueemme kahvipöydässä leffan jälkeen kiinnitettiin huomiota siihen miten etuoikeutettussa asemassa Simon on: hän on selvästi keskiluokkaa paremmassa lukiossa, hänellä on rakastavat vanhemmat ja ystäviä. Kotiin kävellessäni tähän palaaminen nosti pintaan ajatuksen elokuvan suuren paljastuksen alleviivaavuudesta. Simonin kohdatessa ”Bluen” pitää ääneen todeta miten moninkertaisessa vähemmistössä ”Blue” on.

Love, Simon on romanttinen komedia ja se satunnainen mukiloija on siellä Memory Lanellä varmistamassa ettei iske liiallinen ikävä tuohon kamalaan aikaan. On helppo kuvitella miten verkon aina läsnäolevaksi tuovat mobiililaitteet ovat vain pahentaneet sitä. Elokuvaa voi suositella kaikille paitsi romantiikalle syvimmin yliherkille. Kouluarvosana 9.

Lisää elokuvasta IMDB:stä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *