Kategoriat
Akvaariot

Ensimmäinen akvaarioni

Ensimmäinen akvaarioni oli 60 litrainen ”purkki” jossa oli alumiiniset kehykset. Sain sen 5.9.1987; olin 13 vanha. Valtavan paljon tietoa suuremmalla innolla ”hoivasin” tuota allasta ja ahmin akvaariokirjallisuutta. Ensimmäinen akvaariokirjani oli Ines Scheurmannin ”Akvaario”. Myöhemmin sain lahjaksi Peter Hunnamin toimittaman ”Akvaariotieto” -kirjan ja kartutin itse kirjastoani Markku Varjon ”Akvaariomaailma” ja Britt-Marie Sundströmin ”Akvaariokirja” teoksilla.

Suodattimena oli alunperin Fluvalin pieni ruskea sisäsuodatin. Tuossa pienessä purkissa oli varsin tehokas moottori joka sai aikaan voimakkaan virtauksen pieneen akvaarioon. Suodatinpatruunana oli pieni vaahtomuovityyny ja suodattimeen meni pieni ilmaletku jonka ansiosta se suurimmalla teholla myös ilmasti akvaariota todella tehokkaasti. Tuo pieni ja pippurinen mylly on minulla vieläkin hätävarana jos suodatin sattuisi hajoamaan.

Pari vuotta myöhemmin vaihdoin Eheimin akvaarion reunalle ripustettavaan laatikkoon jossa suodatinpatruuna oli paljon suurempi. Vesi nousi suodattimeen nousuputkea ja valui takaisin akvaarioon ”nokasta”. Biologisesti tuo laite oli varsin paljon tehokkaampi eikä hämmentänyt vettä niin raivoisasti.

Akvaarion mukana ostettu sauvalämmitin hajosi jo pari kuukautta käyttöönoton jälkeen ja korvensi altaan 30 asteeseen, mistä ainostaan pleko selvisi hengissä.

Valaisimen virkaa toimitti alunperäisessä paketissa kahdella kynttilälampulla varustettu valaisin. Sen ansiosta jo pari vuotta perustamisen jälkeen otin tuntumaa punalevän kanssa elämiseen: todella rumat mustat rihmat levittäytyivät vallisnerioiden lehtien laidoille ja kaikille pinnoille eikä niihin tehonnut sen paremmin myrkky kuin leväbarbitkaan. Varmin tapa päästä eroon tuosta kiusallisesta vieraasta oli mekaaninen poistaminen ja valaisimen vaihtaminen loisteputkivalaisimeen.

Tuossa akvaariossa ehtivät asustaa mm. platyt, jotka lisääntyivät valtavasti ja jossain vaiheessa myin niitä akvaarioliikkeeseenkin. Muita asukkaita olivat monniset, leväbarbit, tiikerinuoliaiset, tulipyrstöt, miekkapyrstöt, mustaneontetrat, intiaaninsulat, neontetrat, taistelukalat, miljoonakalat… Monet jäivät nuoren aloittelijan hyvää tarkoittavassa mutta yli-innokkaassa hoidossa kovin lyhyt ikäisiksi.

Myin pikku akvaarion pois syksyllä 1991 kun olin hankkinut toisen akvaarioni.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *