Kategoriat
Vanhentuneet

Edullinen tekstiviestien joukkolähetys käyttöön yhdistyksessä

Tekstiviesti on tehokas tapa aktivoida ihmisiä. Se ei ole niin tunkeileva tai aikaa vievä kuin puhelu, mutta selvästi henkilökohtaisempi kuin sähköposti. Tekstiviesti on lyhyt ja kompakti aktivointiviesti jolla vastaanottaja pyritään samaan reagoimaan toivotulla tavalla aloitteeseen. Yksisuuntaisena lähetystoimintona se on vieläpä suhteellisen helppo ja edullinen toteuttaa yhdistykselle.

HUOMIO: Tässä artikkelissa viitattu Android-sovellus näyttää muuttuneen vaaralliseksi. Avast Mobile Security varoittaa sen sisältävän vakoilevan troijalaisen ja kehottaa poistamaan sen puhelimesta. Androidille löytyy Google Playstä kuitenkin toistakymmentä erilaista sovellusta tekstiviestien lähettämiseen vain liittymän kustannuksilla. Toista sähköpostiviestejä tekstiviesteiksi kääntävää sovellusta en löytänyt mutta CodeOnin SMS Gateway API vaikuttaa voimalliselta työkalulta. (10.1.2017 TTK)

Tämä artikkeli perustuu omaan kokemukseeni parista kokeilusta kuvatulla kokonaisuudella. Tarvitset Android-matkapuhelimen, uudempi 4.x versio lienee parempi vaihtoehto, puhelinliittymän tyyppiä jossa lähetettyjen viestien määrä ei vaikuta kuukausimaksuun ja sähköpostitilin, jollaisen saat perustettua vaikkapa Gmailiin.

1. Aloita lataamalla Google Play:stä puhelimeesi SMS Gateway -sovellus. Se on ilmainen, joskin kaupalliseen käyttöön sinun toivotaan ostavan maksullinen versio sovelluksesta.

2. Perusta seuraavaksi uusi sähköpostitili parhaaksi katsomaasi palveluun; mieluiten sellaiseen jossa sinulla on mahdollisimman suuri kontrolli tiliin. Se, mikä tämän sähköpostitilin osoite on, on yhden tekevää ja on parempi jos se ei ole aivan ilmeinen. Aseta tilille vahva roskapostisuodatuskäytäntö.

3. Tee sähköpostitilin asetukset (POP3) SMS Gateway -sovellukseen ja käynnistä se.

4. Lähetä vastaperustamallesi sähköpostitilille ensimmäinen koeviesti, jonka aiheena on puhelinnumero johon viestin haluat lähettää ja viestin sisältö ainoana sisältönä viestin rungossa. Varmista että viesti on pelkkää tekstiä sisältävässä muodossa ja että merkistökoodaus on UTF-8. Huomaa että viestin enimmäispituus on tätä sovellusta käytettäessä 255 merkkiä!

5. Odota hetki (5 minuuttia) että SMS Gateway lähettää sähköpostiviestisi tekstiviestinä. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta sovelluksen loki, korjaa virheet ja yritä uudelleen.

Onnistuneen lähetyksen jälkeen sinulla on käytettävissäsi tekstiviestien lähetyskanava yhdistyksellesi. Parasta on tietysti, jos käytettävä puhelin ja liittymä ovat yhdistyksen nimissä, mutta henkilökohtaiset viestivälineesikin tietysti käyvät. Varaudu vastauksiin sillä kokemukseni mukaan vastausprosentti saattaa olla jopa 50-60 kun se sähköpostilla likenee nollaa!

Joukkoviestien lähettämiseen voit käyttää esimeriksi Wordin joukkokirjetoimintoa tai Thunderbirdin Mail Merge -lisäosaa. Jälkimmäisen kanssa minulla oli pieniä vaikeuksia viestin lähetyksen kanssa mutta onnistuin lähettämään sillä muutaman kymmenen viestin joukkolähetyksiä.

On syytä noudattaa tiukkaa kuria tekstiviestien käyttämisessä yhdistystoiminnassa. Varsinkin joukkolähetykset on syytä pitää harvinaisina, enintään 3-4 kuukauden välein tapahtuvina. Kokonaan toinen juttu ovat tietenkin tilatut muistutuspalvelut ja muut kaksisuuntaiset palvelut joita SMS Gateway -sovellus mahdollistaa bittinikkareille.

Verrattuna monien palveluntarjoajien myymiin tekstiviestipalveluihin tämä on huomattavan edullinen (aloituskustannukset 150 euroa puhelimesta ja käyttö 20 euroa/kk sisältäen kaiken muunkin yhdistyksen puhelin ja tietoliikenteen) ja joustava tapa ottaa tekstiviestit avuksi yhdistys- tai vapaaehtoistoiminnassa. Sen parhaita puolia on tietysti viestien kirjoittamisen ja vastaanottajien käsittelyn helppous verrattuna suoraan puhelimesta tehtyyn lähettämiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *