Kategoriat
Elokuva-arviot

Dallas buyers club (Jean-Marc Vallée, 2013)

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) on viheliäinen mulkku. Rodeoista vedonlyönnillä ja huijauksilla hankkimansa rahat hän upottaa viinaan, huumeisiin ja huoriin. Narkkarihuorien naimisesta ilman kortsua saa hiv:n kuten nykyään hyvin tiedetään. 1985 sitä ei tiedetty ja aidsia pidettiin homojen ja narkkarien syöpänä. Diagnoosin hyväksyttyään Ron tekee uskomattoman muodonmuutoksen sivistymättömästä sähkömiehestä aids-asiantuntijaksi joka opiskelee kaiken hi-viruksesta ja aidsista kirjastossa lääketieteellisiä julkaisuja selaten. Käytyään kuoleman porteilla AZT-hoidosta huolimatta hän löytää Meksikosta lääkärin jonka kautta saa aidsin hoitoon käytettyjä lääkkeitä, rohdoksia ja ravintolisiä salakuljetettavaksi Yhdysvaltoihin. Homofobinen mulkku tarvitsee kuitenkin naisena elävän Rayon (Jared Leto) kumppanikseen päästäkseen sairauden runteleman homoyhteisöön sisälle. Syntyy kumppanuus joka tarjoaa epätoivoisille sairastuneille toivoa purkissa sievoista korvausta vastaan.

Dallas buyers club kertoo samaa tarinaa kuin Aids-pioneerit (How to survive a plague). Eletään nykyajan kammottavimman kulkutautiepidemian huippua kun kukaan ei vielä tiedä mitään ja tieteentekijät tekevät työtään hirvittävän paineen alla löytääkseen keinoja hillitä nopeasti kasvavaa kuolonuhrien määrää. Ensimmäinen sittemmin akuutisti tappavan infektion krooniseksi muuttaneista antiretroviraalilääkkeistä on kliinisissä tutkimuksissa ja tieteelliseen menetelmään kuuluva kaksoissokkotutkimus näyttää julmalta leikiltä ihmishengillä. Ron Woodroof on historiallinen henkilö, jonka tarinasta on tehty fiktota. On vaikea päättää onko hän sankari vai hyväksykäyttäjä – voiko hän olla molempia?

Matthew McConaughey ainakin on sietämätön tässäkin roolissa. Niin komea kuin hän pressikuvissaan onkin, Magic Mikessa ja Dallas buyers clubissa en voi kokea minkäänlaista nautintoa häntä katsoessani. Iljetykset naamalla (viikset) pahentavat tilannetta olennaisesti. Jared Letoa sen sijaan voi ihailla, jos hänenkään roolihahmonsa ei ole miellyttävä.

Jean-Marc Valléen nimi oli jotenkin tuttu, joten vilkaisin mitä muuta hän on tuottanut. Hänen aiemmista elokuvistaan olen katsonut C.R.A.Z.Y.:n, joka on hyvin erilainen. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa. Tarinana ja elokuvana Dallas buyers club on vahva vaikka teema alkaakin olla kulunut. Kouluarvosana 8.

Lisää elokuvasta Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *