Kategoriat
HLBTIQ

”8” – täysi kymppi!

Heräsin tänä aamuna 5.30 katsoakseni YouTubesta live-lähetyksenä näytelmän 8 ensiluennan Los Angelesissa. En todellakaan ole aamuihminen, mutta herätys sikamaisen aikaisin on täysin sen arvoinen! Ensi-iltataltio on nyt nähtävissä YouTubessa (katso huomautus artikkelin lopussa), mutta se ei ole hetkessä katsottu vaan tarvitsee kaksi tuntia ja rauhan keskittyä kuuntelemaan puhuttua englantia. 8 on Hollywoodin kirkkaimpien tähtien – ja melko tuntuvan joukon heitä – lukema ”Proposition 8”-oikeudenkäynnin loppulauselmien dramatisointi.

Proposition 8 (”esitys 8”) eli California Marriage Protection Act oli 5. marraskuuta 2008 osalvaltion kansanäänestyksessä hyväksytty lisäys Kalifornian osavaltion perustuslakiin. Se määritteli avioliiton yksinomaan miehen ja naisen väliseksi liitoksi kieltäen mies- ja naispareilta mahdollisuuden avioitua ja osavaltion senaatilta mahdollisuuden säätää yhdenvertaisesta avioliitosta lakia.

Esityksen takana oli erityisen voimakkaasti mormoonikirkko ja Yhdysvaltain uskonnolliseen äärioikeistoon kuuluvia vihaliikkeitä kuten National Organisation for Marriage (NOM), American Family Association ja Focus on Family. Esityksen puolesta ja vastaan kampanjoitiin molempia noin 40 miljoonalla dollarilla ja hyvin tunteisiin vetoavilla mainoskampanjoilla. Myöhemmin kävi ilmeiseksi, että esityksen kannattajien varojen kerääminen ja kampanjarahoitus oli monella tapaa laitonta ja rikollista.

Yhdysvaltalaiseen oikeuskulttuuriin kuuluvalla tavalla esityksestä riideltiin oikeudessa joka vaiheessa. Prosessin – ja näytelmän – kannalta keskeisin oikeudenkäynti oli Perry vs. Schwartzenegger, jossa Kristin Perry ja Sandra Steir sekä Paul Katami ja Jeffrey Zarrillo haastoivat Kalifornian osavaltion. Pareja oikeudessa edustivat Bushin vaalioikeudenkäynnin molempien osapuolten pääasianajajat Theodore Olson ja David Boies. Tuomari Vaugh R. Walker kumosi lisäyksen perustuslain vastaisena 4.8.2010 ja 7.2.2012 ensimmäisen asteen valitustuomioistuin piti hänen päätöksensä voimassa. Nyt riita on matkalla Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.

Esitys 8:n puolustajat ovat yrittäneet koko prosessin ajan estää oikeudenkäyntien televisioimisen ja videoimisen ja onnistuneet siinä. Nyt ohjaaja Rob Reiner ja käsikirjoittaja Dustin Lance Black toivat oikeuden tapahtumat koko maailman nähtäväksi perustaen näytelmän oikeudenkäyntipöytäkirjoihin joita vastaajat eivät ole pystyneet salaamaan.

8 tuo hauskalla tavalla esille miten onnettomaan näyttöön nojaten esitys kahdeksan tukikampanja tehtiin. Esityksen kannattajien asianajaja jää useammin kuin kerran kiinni housut kintuissa kun tuomari esittää hänelle äärimmäisen terävän kysymyksen argumentaatiosta. Esityksen puolustajien ”asiantuntijoista” vain yksi saadaan lopulta todistamaan pääkäsittelyssä ja hänen uskottavuutensa on vähintäänkin kyseenalainen. Kaikenkaikkiaan on selvää, että tyynen rationaalinen esityksen vastustajien joukko vie sen kannattajia prosessissa 6-0.

8 on perhe- ja parisuhdelainsäädäntökeskustelun ytimessä. Kieli on englanti ja lainsäädäntö amerikkalainen, mutta argumentit ovat universaaleja. Tuomari kyseenalaistaa ja vastapuolten asianajajat argumentoivat moraalifilosofiaa lähestyen perusteita miksi valtio vahvistaa parisuhteita, mikä avioliitto on, mikä sen tarkoitus on ja kenellä on oikeus valtion vahvistamaan parisuhteeseen ja perheen suojaan.

Meillä Suomessa ei ole oikeusperinnettä jossa voimassa olevaa lainsäädäntöä voitaisiin kyseenalaistaa perustuslakiin perustuen oikeudessa. Meillä ”tuomareina” toimivat perustuslakivaliokunnassa samat poliitikot kuin lakeja säätävät. Tämä pöyristyttävä poikkeama vallankolmijako-opista mitätöi asemaamme oikeus- ja sivistysvaltiona. Meillä ole koskaan päästy keskusteluissa parisuhdelaista, hedelmöityshoidoista, adoptiosta tai yhdenvertaisesta avioliitosta sille tasolle jolla keskustelua Yhdysvalloissa on oikeudessa käyty. Jokaisen keskusteluun osallistuvan tai aiheesta mielipiteitä esittävän pitäisi katsoa 8.

Huomaa: itse näytelmä alkaa YouTube-videossa noin kohdasta 29:30, mutta alun kooste uutisista ja puheenvuoroista johdattaa hyvin projektiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *