Ruokahaaste 2020

Mietin tätä haastetta jo vuosi sitten mutta silloin aika loppui kesken. Tein kuitenkin pohjatyötä josta oli helppo jatkaa loppuun nyt. Alunperin oli tarkoitus tarjota joka viikolle vinkki ruokaohjeesta mutta ihan niin montaa en keksinyt. Monet ystäväni ovat näitä ruokia maistaneetkin. Haasteessa on pääasiassa vuosien varrella verkosta, kirjoista, lehdistä ja kavereilta kerättyjä ohjeita; olen merkinnyt lähteet haasteeseen. Toivottavasti nämä tuottavat uutta estetiikkaa vuoteenne. Olen yrittänyt vinkkejä hiukan vuodenajan mukaan katsoa ”kronologiseen” järjestykseen mutta satokausitietämykseni ei ole kovin hyvä. Monet ruuat eivät ole vegaanisia tai gluteenittomia mutta useat niistä on varsin helppo tehdä kasviperäisistä raaka-aineista tai ilman kotimaisia viljoja.

Kalaseljanka (pääruoka)

Seljanka on oikeastaan ystäväni Katjan bravuureita. Petteri teki siitä myös herkullisen version eräisiin Vihreisiin kekkereihin. Vanhempani rakastuivat siihen heti.

Omat seljankani teen nykyään tällä Kotivinkin reseptillä.


Inkiväärikana (pääruoka)

Amican (Fazer) ”Rakkaudesta ruokaan” -lehdestä yli vuosikymmenen takaa. Kevään ruokia.

400 g broilerin rintafilettä
2-3 valkosipulin kynttä
1,5 cm tuoretta inkivääriä viipaleina
1-2 tuoretta chiliä
100 g porkkanaa
1 sipuli
80 g sokeriherneitä
puolikas purjo
2 kevätsipulia
2 rkl makeaa soijakastiketta
2 rkl kalakastiketta
1 tl kurkumaa

Paloittele broilerin rintafileet. Suikaloi inkivääri, chili ja valkosipuli. Leikkaa myös porkkana ja sipuli suikaleiksi. Kuumenna pannussa öljyä ja lisää suikaloidut inkivääri, chili ja valkosipuli. Lisää broilerin palat ja kurkuma sekä paloitellut vihannekset. Mausta kastikkeilla, älä hauduta. Tarjoa keitetyn riisin kera.


Talvisalaatti vailla vertaa (illanistujaisiin)

Tämä ohjeen bongasin ruokablogista joitakin vuosia sitten ja se on jäänyt pysyväksi osaksi valikoimaani. Olen sitä myös useita kertoja tarjonnut koska se on herkullista. Eräs porkkanan vihaajakin piti sitä riittävän epäporkkanaisena että sitä saattoi syödä. Ohje Ruokahommia-blogissa.


Toisenlainen hedelmäsalaatti (välipala/jälkiruoka)

Tämä ohje on ihan ”omasta päästä tuohokontteja”.

appelsiinia nahattomaksi leikattuna
omenaa tai päärynää kuutioituna
banaania siivuina
kuivattuja luomu aprikooseja tai viikunoita viipaloituna
cashew-pähkinöitä
pieni lakupötkö (ei täytelakua) muutaman millin viipaleina
70% suklaata rouheena

Kokoa salaatti valmiiksi annoskulhoihin. Yksi hedelmä per kaksi ruokailijaa on hyvä ohje välipalalle, 1/3 jälkiruualle. Kuivattuja hedelmiä tarvitaan 1-2 per ruokailija. Pähkinät, laku ja suklaa ovat sattumia pinnalle, yhdestä vaaksanmittaisesta lakupötköstä riittää tarpeeksi viidelle. Tää hedelmäsalaatti ei tarvitse kastiketta mutta on varsin täyttävää.

Mä käytän aina luomu aprikooseja koska niitä ei ole käsitelty hapettumista estävällä rikillä. Tällöin aprikoosien kirpeys vähenee ja niihin tulee täyteläisempi maku joka likenee lakua.


Suudelmakakku (herkku)

Tämä ohje on ”Kodin suuri keittiökirjasto” -sarjasta.

1 appelsiini (luomu)
150 g rusinoita
125 g voita tai margariinia
2,25 dl sokeria
2 isoa kananmunaa
4,75 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
2,5 dl maitoa

Kostutukseen: appelsiinin mehu

Pinnalle:
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia
0,5 dl hasselpähkinärouhetta

1 Pese appelsiini hyvin juuresharjalla ja käsitiskiaineella lämpimässä vedessä. Halkaise se ja purista mehu talteen kostutusta varten. Jauha appelsiinin kuori ja sisus tehosekoittimessa tahnaksi.

2 Hiero rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitelleen.

3 Sekoita sooda jauhoihin. Hämmennä seos taikinaan vuorotelleen maidon kanssa. Lisää appelsiini-rusinatahna.

4 Kypsennä matalassa 35 x 25 cm vuoassa 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

5 Valele kakku hiukan jäähtyneenä appelsiinimehulla (kuten kostuttaisit täytekakun). Sirota pinnalle kaneli-sokeri-pähkinäseosta ja tarjoile pieninä neliöinä.

Jos haluat tehdä kakkua koko uunipellillisen, lisää aineksiin 1/3. Ei ole todistettavasti ranttu raaka-aineistaan: olen tehnyt vegaanisen version joka on vain hiukan latteampi. Appelsiini-rusinatahna puolestaan mehevöittää kakkua niin että sen voi huoletta tehdä gluteenittomista jauhoista.

Kakku sopii erinomaisesti pakastettavaksi mutta sokeriseos kannattaa silloin säästää sulattamisen jälkeen lisättäväksi. Suoraan mikrosta hiukan sulatuksesta lämpimänä kakku on kuin juuri leivottu. Ystävänpäiväherkku vailla vertaa.


Uunipaahdettuja juureksia (lisuke)

vapaavalintaisia juureksia (porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, perunaa…)
ruokaöljyä
hunajaa
timjamia
suolaa
pippuria

Kuori ja pilko juurekset peukalonkokoisiksi lohkoiksi kannelliseen astiaan. Ripottele päälle mausteet ja valele reippaasti öljyä ja hiukan hunajaa. Sekoita tai ravistele. Pistä jääkaappiin yön yli ja sekoita välillä. Laita leivinpaperille uunipellille. Vältä astiaan kertyvän rasvan ja nesteen siirtymistä uunipellille. Paista lohkot 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Tarjoile lisukkeena.


Katariina Jagellonican ruusunmarja-kermavanukas (jälkiruoka)

Tämä ohje on peräisin Fazerin ”Rakkaudesta ruokaan” -lehdestä. Mä olen tehnyt sen vain kerran ja se oli herkullista. Sittemmin puhtaan ruusunmarjasoseen löytäminen kaupoista on käynyt vaikeaksi. Kiilteen osalta olen kopioinut tähän alkuperäisen ohjeen vaikka se osoittautui mahdottomaksi noudattaa; kiilteestä ei tullut tarpeeksi kiinteää. Tämän voisi varmaankin tehdä kookosmaidosta ja hillo-marmeladisokeria käyttäen jolloin siitä saisi vegaanisen. Farmaseuttisen koulutuksen saaneille teroitan että tässä ruusuvesi ostetaan intialaisen ruuan kaupoista, ei apteekista! 😀

4 dl kuohukermaa
4 dl maitoa
200 g sokeria
1 vaniljatanko
4 liivatelehteä
2 dl ruusunmarjasosetta

Kiille:
1,5 dl ruusunmarjasosetta
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
3 liivatelehteä
1-2 rkl ruusuvettä

Laita kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisus kermamaidon joukkoon. Keitä seosta hiljalleen noin 5 minuuttia. Poista vaniljatanko ja lisää ruusunmarja ja liotetut ja valutetut liivatelehdet joukkoon. Kaada seos tarjoiluastioihin ja anna hyytyä jääkaapissa.

Kiehauta kiilteen ruusunmarjasose veden ja sokerin kanssa. Lisää liotetut ja valutetut liivatelehdet ja ruusuvesi. Anna hyytyä kylmässä ja leikkaa pieniksi paloiksi ja nosta vanukkaan päälle. Tarjoa lisänä esimerkiksi kauralastuja tms. pikkuleipiä. Tarjoiluastian aluslautaselle voi asetella koristeeksi miniruusun lehtineen.


Laksa (pääruoka)

Jälleen blogilöytö joka jäi ruokalistalleni pysyväksi. Tätäkin olen tarjonnut usein ja sen ovat muutamat ystävänikin löytäneet. Oma suosikkini on tehdä laksa kylmäsavulohesta mutta silloin pitää olla tarkkana suolan määrän kanssa sillä keitosta tulee helposti hirvittävän suolaista. Gluteeniton versio syntyy riisinuudeleita käyttäen. Suuria annoksia en suosittele tekemään nuudelit keittoon sekoittaen koska sillä tavalla manaa esille pastafarien suuren spagettimonsterin. Itse teen keiton usein ilman nuudeleita ja valmistan ne annoskohtaisesti keittolautaselle ennen keiton lisäämistä päälle. Tässä koko jutun juju on liemessä joten proteiinin lähteenä tofuakaan käyttäessään ei tarvitse huolehtia mauttomuudesta.


Uunipunajuuret sinihomejuustolla (lisuke)

Tämän ohjeen alkuperä minulta on valitettavasti päässyt hukkumaan. Uunipunajuuria tehdään monella tapaa mutta minä pidän tästä eniten. Itse olen tarjonnut näitä mm. lohen kanssa.

varaa 1 iso tai 2 pientä punajuurta per ruokailija

Kuori punajuuret ja halkaise suuret. Kaada ruokaöljyä kämmenelle ja pyörittele punajuuret käsissäsi ennen uunipellille asettamista. (Väljempi parempi.) Mausta suolalla ja pippurilla.
Paahda 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Ripottele pinnalle pinjan- tai auringonkukansiemeniä ja paahda hetki. Ota punajuuret uunista ja laita kuuman punajuuren päälle reilu sinihomejuustolastu. Tarjoile kalan lisukkeena.


Patapulla (herkku)

Vahinkolöytö Ilta-Sanomista (excuse my Klatchian). Itse tein patapullan Mascarpone-juustoa välissä voin tilalta käyttäen ja kuorruttamatta. Jälkimmäinen muunnos osoittautui virheeksi. Hillityn makea patapulla kestää oikein hyvin – tarvitsee! – makean kuorrutuksen. Voin (tai Mascarponen) kaavilointi taikinan väliin oli todella hermoille käypä homma.


Daeji gogi (pääruoka)

Mä en possua paljon harrasta mutta tällaiset versiot joissa maku on jotain ihan muuta menevät. Tämän ohjeen löysin Soppa365:stä kun päätin hyödyntää lähikaupan -30% (VKP) maustamatonta possun sisäfilettä. Chilitahna kuin chilitahna kelpaa, ei tartte hifistellä. Mä oikaisen siinä että en viipaloi filettä ja paista pannulla vaan paistan uunissa ritilällä kokonaisena paistomittaria (pitkittäin fileen päästä sisään) käyttäen. Käärin kuuman fileen folioon ja viipaloin vasta jäähtyneenä (pistän viipaleina pakastimeen suurimman osan, sinkkutalous, tiedättehän).


Kantonilainen sitruunakana (pääruoka)

Tämä ruokaohje on kirjasta ”Suuri aasialainen keittokirja” (alkuteos: The Essential Asian Cookbook), Lärförlaget, Ruotsi, 2004.

Minä koen tämän kevään ruuaksi. Oikaisen myös surutta paistamalla broilerin palat vain kerran.

500 g broilerin rintafileitä
1 kevyesti vatkattu munankeltuainen
1 rkl vettä
2 tl soijakastiketta
2 tl kuivaa sherryä
3 tl maissijauhoa
1 dl maissijauhoja broilerinpalojen jauhottamiseen
2,5 rkl (60g) vehnäjauhoja
öljyä friteeraukseen

Sitruunakastike
1 dl sitruunamehua
2 rkl vettä
2 rkl sokeria
1 rkl kuivaa sherryä
2 tl maissijauhoja
1 rkl vettä suurukseen
4 hyvin ohueksi viipaloitua kevätsipulia

1 Leikkaa broilerin rintafileet pitkiksi, noin 1 cm levyisiksi suikaleiksi ja siirrä sivuun odottamaan. Sekoita pienessä kulhossa munankeltuainen, vesi, soijakastike, sherry ja 3 rkl maissijauhoja tasaiseksi. Kaada seos broilerinpalojen päälle ja anna vetäytyä 10 minuuttia.

2 Siivilöi loput maissijauhoista sekä vehnäjauhot lautaselle. Pyöritä broilerinpalat jauhoissa niin, että ne peittyvät kauttaaltaan ja aseta ne lautaselle yhteen kerrokseen paistamista odottamaan.

3 Kuumenna öljy wokissa tai paksupohjaisessa kattilassa. Öljy on riittävän kuumaa, kun leipäkuutio ruskistuu siinä puolessa minuutissa. Laske neljä broilerinpalaa varovasti öljyyn ja paista ne kullanruskeaksi. Nosta palat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Paista loput paloista samalla tavalla. Siirrä palata sivuun odottamaan kastikkeen valmistamisen ajaksi.

4 Sitruunakastike: Sekoita sitruunamehu, vesi, sokeri ja sherry pienessä kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi keskilämmöllä. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Sekoita maissijauhot ja 1 rkl vettä tasaiseksi. Kaada seos kattilaan ja kuumenna kastike kiehuvaksi kokoajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Siirrä sivuun odottamaan.

5 Kuumenna öljy juuri ennen tarjoilua hyvin kuumaksi. Lisää broilerinpalat ja friteeraa 2 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja väriltään kullanruskeita. Nosta palat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Aseta broilerinpalat tarjoiluvadille, kaada päälle kastike ja koristele kevätsipulilla. Tarjoa heti.


Pekaanipähkinäpiirakka (herkku)

Olettehan huomanneet miten amerikkalaisissa sarjoissa ja elokuvissa usein mainitaan pecan pie? No pitihän sitä kokeilla. Ruokaohje löytyi Kodin kuvalehden verkkosivuilta. Ainakin Kuopiossa kauppahallin Topin kojulta saa pekaanipähkinää sopivan isoissa pakkauksissa (Foodi). Tässä on ehkä kuivin ikinä näkemäni piirakkapohja mutta erään maistajan huomio kiinnittyi enemmän siihen että on ”makean vieressä leivottu”. Itse en kokenut tätä ollenkaan niin tuhannen imeläksi kuin kuvittelin.


Inkivääriolut (juoma)

Toinen usein toistuva pop-kulttuuriviite: ginger ale/beer. Pitihän sitäkin kokeilla ja se osoittautui erittäin helpoksi. Tässä resepti suositusta Chocochili-blogista. Minä en viitsi pullollisia puuhailla vaan skaalasin reseptin 5-8-litraiseksi simaämpäriin. En tinkinyt yhtään inkiväärin määrästä, sitä puolisen kiloa ämpärilliseen. Sokerin sulattaminen tällä tavalla antaa juomalle myös väriä, siitä ei todellakaan tule blogin kuvien lonkeron vaaleaa! Mun tuotteeni on siis enemmän inkivääriolut kuin -simaperinteessä. Pidän myös simoistani hyvin hiilihappoisiksi ja vähäsokerisiksi käytettyinä. Selvästi aikuisempi vaihtoehto Vapun viettoon ja eräs ystävänikin väitti kauheassa kankkusessa sitä hengen pelastajaksi – taisi tavata nykyisen vaimonsa edellisenä yönä.


Meloni-sitrussalaatti (alkupala)

Amican (Fazer) ”Rakkaudesta ruokaan” -lehdestä 2006. Ruokahalua herättelevä alkupala aterialle.

1 kpl vesimelonia
1 kpl greippiä
1-2 kpl verigreippiä
2 kpl appelsiinia

Sitruunavinegrette
4 rkl appelsiinimehua
4 rkl verigreippimehua
2 rkl sokeria
suolaa, mustapippuria
4 rkl oliiviöljyä

Leikkaa vesimeloni annospaloiksi, poista siemenet tarvittaessa.
Leikkaa sitruksista kuoret pois ja sen jälkeen terävällä veitsellä ”nahattomiksi” lohkoiksi.
Ota talteen valunut mehu ja purista mehu ”rangoista”.
Sekoita kastikeainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.
Kokoa meloni ja sitruslohkoista annokset ja valuta kastiketta päälle.


Katkarapusalaatti (illanistujaisiin)

Amican (Fazerin) ”Rakkaudesta ruokaan” -lehdestä 2007. Kaikki muuhan tässä on pelkkä sideshow, koko homman juju on tuossa kastikkeessa joten siihen kannattaa panostaa. Pirun hyvää tämäkin.

200 g erilaisia salaatteja ja versoja
1 avokado
1-2 tomaattia
puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja mehu
2-3 rkl oliiviöljyä
200 g kuorittuja katkarapuja

Revi salaatit ja laita muutamaksi tunniksi jääveteen (kylmä vesi tekee salaatit rapeiksi). Poista avokadosta kivi ja kuoret, paloittele ja sekoita sitruunamehun kanssa. Upota tomaatit muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen ja jäähdytä nopeasti jäävedessä. Poista kuori, paloittele ja poista siemenet. Sekoitan sitruunankuoriraaste oliiviöljyn kanssa. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita kevysti.

Kastike
1 keltuainen
3 rkl sinappia
1 rkl raastettua inkivääriä
pieni pala tuoretta chiliä
1 valkosipulin kynsi
2 limetin mehu
1 rkl seesaminsiemenöljyä
0,5 rkl sokeria
1 tl suolaa
valkopippuria
2 dl rypsiöljyä

Laita muut ainekset, paitsi öljyt, tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Lisää lopuksi öljyt joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.


Lämmin vihreä perunasalaatti (illanistujaisiin)

Tää on vuoden 2002 Yhteishyvän ruokalehdestä.

800 g pieniä varhaisperunoita keitettynä
1 kerä lehtisalaattia
1 punasipuli
1 vihreä paprika
puolikas maustekurkkua
0,5 dl öljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappia
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria

Tarvittaessa ṕuolita keitetyt perunat ja pane ne uunipellille leivinpaperin päälle. Nosta pelti uuniin ja kypsennä perunoita 225 asteessa 10-15 minuuttia.
Huuhtele ja kuivaa lehtisalaatti. Kuori ja silppua sipuli pieneksi. Paloittele paprika ja maustekurkku pieniksi paloiksi.
Sekoita keskenään öljy, sitruunamehu, sinappi, suola ja pippuri.
Yhdistä keskenään silputut vihannekset ja öljyseos.
Asettele lautasella salaatinlehtiä. Kumoa lehtien päälle kuumat perunat ja jaa perunoiden päälle öljy-vihannesseos. Nauti heti.


Kurkkusalaatti pähkinöiden ja chilin kera (lisuke)

Tää on myös Suuresta aasialaisesta keittokirjasta. Thaimaalaishenkinen versio hölskykurkuista – joskaan kukaan tätä nauttinut ei ole uskonut että tuorekurkut on samana päivänä näin käsitelty.

3 kurkkua
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
1-2 rkl chilikastiketta
puolikas punasipuli pilkottuna
1,25 dl tuoreita korianterin lehtiä
2,5 dl suolaamattomia paahdettuja maapähkinöitä pilkottuina
2 rkl rapeaksi paistettua valkosipulia
0,5 tl pilkottua chiliä
1 rkl kalakastiketta (nam pla)

1 Kuori kurkut ja halkaise ne pituussuunnassa. Poista siemenet teelusikalla ja leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi.

2 Yhdistä etikka ja sokeri pienessä kulhossa ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada seos isoon astiaan ja lisää kurkut, chilikastike, sipuli, ja korianteri. Marinoi 45 minuuttia.

3 Lisää juuri ennen tarjoamista pähkinät, valkosipuli, chili ja kalakastike ja sekoita kevyesti.


Mansikoita ja sabayon-kastiketta (herkku)

Aatelisempi versio mansikoista ja vaniljajäätelöstä kun on tarvis hurmata joku. Sabayonin valmistus on hikistä hommaa lieden ääressä seisoessa, hellävarainen kuumentaminen mittarin kanssa kestää hyvän aikaa.

1,5 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 dl sokeria
5 kpl munan keltuaisia

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää valkoviini ja kypsennä vesihauteessa kokoajan sekoittaen, kunnes lämpötila on 84 astetta. Ota pois vesihauteesta ja jäähdytä vatkaamalla.

Mansikoiden käsittely: Puhdista ja halaise. Purista limetistä mehu mansikoille ja pöläytä päälle tomusokeria koristeeksi.


Inkiväärisilli (lisuke)

Mulla on kahtiajakoinen suhtautuminen silliin: toisia inhoan ja toisia rakastan. Sinappi- ja erityisesti Lasimestarin silliä rakastan ja syön, niitä perinteisimpiä tomaattisillejä en voi sietää. Inkivääri on myös erinomainen sillin maustaja. Tässä ohje omatekoiselle inkiväärisillille uusien perunoiden kaveriksi Kodin kuvalehdestä. Inkiväärin määrää voi lisätä ja limetin kuorella ja mehulla saa lisää toisenlaista makua silliin. Yksinään peruna ja tää silli ei maistu parhaalta, se tarvitsee jotain pehmentävää kaverikseen (voi, smetana, ranskankerma).


Pinaattipizza (illanistujaisiin)

Tän mun ystäväni opettivat mulle, kiitos Hannu, Katja, Iiris, Laura & co.

Laita tomaattikastikkeen päälle tuoretta pinaattia kunnon kerros ja ripottele sen päälle läpikuultaviksi renkaiksi pilkottua sipulia, pinjan siemeniä ja jos löydät kantarellikuutioita. Kuorruta mozzarella-raasteella.


Mustikkakukko (herkku)

Kalakukkoakin syön mutta kyllä savolaisten suuri lahja hyvän ruuan ystäville on rättänä eli mustikkakukko. Tässä Yhteishyvän versio asiasta. Mä teen tätä joskus ihan ex tempore ja silloin oion säälittä. Margariinin voi korvata ruokaöljyllä eikä mustikat tarvitse perunajauhoa. Jos ei tee mieli hifistellä voit kaataa mustikat annoskippoihin jotka kestävät uunin, peittää sen taikinalla ja paistaa sellaisenaan. Parempiin pitoihin voi sitten olla uskollisempi muodolle. Kaveriksi kelpaa kermavaahto, vaniljakastike tai vaniljajäätelö.


Minestronekeitto (pääruoka)

Minestronekeittoon tutustuin ensikerran pussikeittona ja pidin siitäkin. Sittemmin siskoni toi sen ohjeen työpaikastaan lounasravintolasta parikymmentä vuotta sitten. Verkko tulvii erilaisia tulkintoja teemasta. Tää on mun suurpiirteinen versioni aiheesta. Kesän loppupuolen ruoka kun kaikkea saa torilta tuoreena. En ole kokeillut mutta arvelisin että savutofullakin onnistuu.

tölkki tomaatteja (luumu- tai kirsikkatomaatitkin kelpaa)
pekonia (savupekonista alkuperäisempää makua)
sipulia
porkkanaa
kaalta
valkosipulia
täysjyväspagettia
herneitä
selleriä (varsi- tai juuri-, ei väliä, lipstikkakin kelpaa)
purjoa
paprikajauhetta
suolaa
timjamia
laakerinlehtiä
mustapippuria
parmesania ja persiljaa

Minä pilkon pekonisiivut poikittain 5 mm pätkiksi ja pistän kattilan pohjalle. Virta päälle ja sekoitellaan kunnes pekonit hiukan rapeutuvat. Sitten sipulia ja valkosipulia perään. Purjo hiusmaisina suikaleina. Selleri ja porkkana pieninä paloina. Kaali ohuina suikaleina. Mausteet, tomaatti ja vettä tarvittava määrä (farmaseuttisesti q.s.). Keitellään kunnes suurinpiirtein kypsää. Lisätään herneet ja pätkitty spagetti ja keitetään vielä spagetti kypsäksi. Tuore persilja viimeiseksi ja parmesania tarjolle keiton kanssa. Suolattomana tää ei maistu miltään joten sen kanssa ei kannata nyt nuukailla.


Kesäkurpitsahillo (säilyke)

Oletko sinäkin joutunut kesäkurpitsaterroristin uhriksi? Tiedäthän sen kaverin joka ei usko varoituksia vaan pistää sen kesäkurpitsan taimen kompostin tai paskakasan päälle ja sitten kesäkurpitsat hukuttavat serkun kummin kaimatkin loppukesästä? Eräänä sellaisena vuotena löysin tämän reseptin ja pidin kovasti. Sopii esimerkiksi pinaattilettujen kaveriksi. Blogista ”Ja vielä ripaus pippuria…”


Jamie Oliverin Vegetable jalfrezi (pääruoka)

Valtteri tutustutti minut tähän herkkuun ja siitä tuli pysyvä osa ruokalistaani. Olen tällä isompiakin joukkoja ruokkinut.

Ongelmalliseksi on muodostunut jalfrezi-currytahnan löytyminen kaupoista. Ainoastaan valmiita ateriakastikkeita on enää Suomessa tarjolla. Onneksi ehdin saada Jamie Oliverin oman tahnaohjeen talteen ennen kuin se katosi verkosta. Joten aloitetaanpa tahnan valmistuksesta. Tästä tulee reilusti yhteen ohjeen mukaiseen jättierään riittävä määrä. Sarviapilaa, mustia sinapinsiemeniä ja maapähkinä öljyä saa esimerkiksi Maustesopista Kuopion kauppahallista.

2 valkosipulin kynttä
peukalonkokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
1/2 tl suolaa
1 tuore vihreä chili
pieni puska tuoretta korianteria
2 tl jeeraa
1 tl mustia sinapinsiemeniä
1 tl sarviapilaa
1 tl korianterin siemeniä


Raasta tai purista kuoritut valkosipulin kynnet ja inkivääri kuivalle pannulle ja ala kuumentaa pykälää vaille täydellä teholla. Kun pannu sihisee, lisää muut mausteet ja sekoittele laiskasti mutta älä päästä palamaan (missään tapauksessa!). Kun tuoksu on taivaallinen ja tavara pannulla kullan ruskeaa siirrä se teho- tai sauvasekoittimen kulhoon.

Lisää
2 rkl maapähkinäöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
Sekoita huolella (!) tasaiseksi. Jos haluat olla erityisen varma asiasta, hienonnan sarviapila ja sinapinsiemenet ensin morttelissa. Niiden jääminen isommiksi kappaleiksi ruuasta puraistavaksi ei ole toivottavaa vaan unohtumaton elämys.

Kun tahna on valmis voit avata Jamien ohjeen ja ruveta täyttämään suurin taloudestasi löytyvää pataa ohjeen mukaan.


Kaura-omenapaistos (jälkiruoka)

Toinen kotimaisista aineksista helposti myös vegaanisena ja gluteenittomana valmistettava herkku. Syksyn jälkiruokia. Tässä Myllyn parhaan käsitys aiheesta.


Vaniljainen punajuurisosekeitto (pääruoka)

Tää on taas ”omasta päästä tuohikontteja”.

punajuuria
bataatteja (1/5 punajuurten painosta)
(1,5 dl punaisia linssejä)
timjamia (1,5 tl 2,5 l kattilalliseen)
vaniljaa (siemenet tangosta, jauhetta tai uutetta, ei sokerista)
mustapippuria
suolaa
maustamaton ruoka- tai kaurakerma tai kookosmaito (2 dl 2,5 l kattilalliseen)

Keitä kuorittuja ja lohkottuja punajuuria n. 30 minuuttia maustetussa vedessä. Lisää kuorittu ja lohkottu bataatti, keitä vielä n. 15 minuuttia. Halutessasi täyttävämmän keiton lisää linssit 5 minuuttia ennen soseutusta. Kaada suurin osa keitinvedestä pois ja soseuta juurekset sauvasekoittimella. Lisää valitsemasi kerma ja tarjoile.
Pinnalle käyvät esimerkiksi auringonkukan- tai pinjansiemenet, paahdettu sipulirouhe, pekonimuru tai vastaava. Mut pidä se sinihomejuusto kaukana tästä.
Tarjoillaan leivän kanssa.


Häränlihapata (pääruoka)

Tää on ”Ruokasuosikit Kreikka” -kirjasta (Parragon Books, Kiina, 2008). Jos närästää liikaa tän jälkeen valitse vähemmän täyteläinen viini ja vähennä neilikkaa. Luulen että tää toimis myös lampaasta erittäin hyvin.

2 rkl oliiviöljyä
450 g pikkusipuleja, kuorittuna ja kokonaisena
2 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja kokonaisena
900 g kuutioitua naudanpaistia
1/2 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua kuminaa
2 rkl tomaattipyreetä
suolaa ja pippuria
1 pullo täyteläistä punaviiniä
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 laakerinlehti
tuoretta persiljasilppua

1 Kuumenna öljy tulenkestävässä padassa. Lisää kokonaiset sipulit ja valkosipuli ja kuullota 5 minuuttia. Lisää lihakuutiot pataan ja ruskista kauttaaltaan välillä sekoittaen noin 5 minuuttia.

2 Sekoita joukkoon kaneli, neilikka, kumina, tomaattipyree sekä suola ja pippuri. Kaada viini pataan, sekoita irti pohjaan tarttuneet ainekset ja lisää sitten appelsiinin kuoriraaste ja mehu sekä laakerinlehti. Kiehuta ja pane kansi päälle.

3 Kypsennä esilämmitetyssä uunissa 150 asteessa noin 75 minuuttia. Poista kansi ja hauduta vielä tunti, sekoittaen välillä muutaman kerran, tai kunnes liha on kypsää.

4 Ripottele päälle persiljasilppua ja tarjoa perunoiden tai perunamuusin kera.


Ruis-mustikkakeksit (herkku)

Eli perheessämme paremmin nimellä ”kilotonnicookies” tunnettu herkku. Kuten aika pian ohjetta lukiessasi huomaat, perusohje on melkoiselle määrälle ja 4/5:stakin tulee viisi uunipellillistä keksejä. Jos sinulla ei ole porakonetta, ämpäriä ja tunteja aikaa, pienennä annosta. Ohje on rakenteeltaan onneksi sellainen että sitä on helppo skaalata viidenneksissä. Ohje on Ulla Svenskin toimittamasta ”Pipareista pitsikakkuun” -kirjasta (Otava, Keuruu 2009) ja se on siinä kreditoitu Henna Nokelaiselle Kajaanista. Gluteenittomaksi muutetulla reseptillä tehdyistä kekseistä tulee hiukan notkeita ja toffeisia. Paistaessa on muistettava käyttää kelloa sillä tummista kekseistä ei mitenkään näe ovatko ne kypsiä vai eivät. Kuivatun mustikan valinnassa neuvon unohtamaan sahanjauhoksi kuivatut ja hankkimaan isoja ja meheviä – niitä on kyllä pirun vaikea löytää Suomesta mutta ystäväni toivat minulle sopivia Virosta viime syksynä.

625 g margariinia
12,5 dl muscavado-sokeria
5 kananmunaa
5 dl ruishiutaleita
5 dl kaurahiutaleita
5 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2,5 tl leivinjauhetta
2,5 tl ruokasoodaa
5 tl vaniljasokeria
500 g valkosulkaata rouhittuna
5 dl kuivattuja mustikoita

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, rouhittu suklaa ja mustikat. Sekoita tasaiseksi massaksi ja pyöritä palloja. Asettele pallot uunipellille ja litistä. Jätä reilusti leviämisvaraa. Paista 185 asteessa noin 10-15 minuuttia. Jäähtyneet keksit voi koristella sulatetulla valkosuklaalla.


Appelsiinimarmeladi (säilyke)

Tää on varmaan tuorein haasteen löydöistä. Sen pisti liikkeelle lähikaupan poisto-appelsiinit joita sain reilun 2,5 kiloa eurolla. Yksinkertainen on joskus kaunista. Ohje Dan Sukkerin.


Viikunaleivät (herkku)

Haastesarjan suurin ”salaisuus”, konjakkiviikunaleipäset joita moni teistä on varmaan jo saanut minulta joululahjaksi. Ohje on Maria Öhrnin kirjasta ”Iki-ihanat makeiset” (Mäkelä, Västerås, 2005).

n 100 g kuivattuja viikunoita
3 rkl konjakkia
300 g mantelimassaa
200g tummaa suklaata kastamiseen

Hienonnan kuivatut viikunat hienoksi silpuksi veitsellä hakaten. [Kunnes olet korviasi myöten tahmea. toim. huom.] Nosta silppu kulhoon ja lisää konjakki. Sekoita ja anna maustua noin 20 minuuttia [tai yön yli]. Sekoita sen jälkeen viikunaseokseen mantelimassa. [Suosittelen jäähdyttämistä perusteellisesti tässä välissä tai pötkylöiksi muotoilun jälkeen.] Jaa seos 20 palaan ja muovaa palat pitkänomaisiksi limpuiksi. Taita sulkaa paloiksi kulhoon ja sulata mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Kasta viikunaleivät yksitellen sulaan suklaaseen. [Pienen pienet otinhaarukat on ehkä parhaita näiden käsittelyssä.] Jäähdytä ja säilytä makeiset viileässä.

Näistä tulee väistämättä enemmän tai vähemmän koirantortun näköisiä mutta ne ovat kahvin kaverina joulun aikaan mitä loistavimpia. Pakkaaminen onkin sitten haastavampi juttu, minä olen usein vain käärinyt ne yksittäin pieniin folion paloihin.


Päärynä-stilton-pastasalaatti (illanistujaisiin)

Kirjasta ”Vähällä vaivalla salaatteja” (Parragon Books, Kiina, 2008). Stiltonia saa ilmeisesti vain joulun aikaan mutta sen voi korvata Aura-juustolla. Punasikuria ja vuonankaalia ei juurikaan ole sellaisenaan tarjolla kaupoissa mutta voit korvata ne ja tammenlehtisalaatin valmiilla salaattisekoituksella jossa niitä on.

250 g orecchiettepastaa
1 punasikuri paloiksi revittynä
1 tammenlehtisalaatti revittynä
2 päärynää
1 rkl sitruunamehua
250 g stilton-juustoa kuutioituna
55 g saksanpähkinöitä pilkottuna
4 tomaattia neljänneksiin lohkottuna
1 punasipuli viipaleina
1 porkkana raastettuna
8 tuoretta basilikanlehteä
55 g vuonankaalia

Kastike
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Keitä pasta kevyesti suolatussa vedessä. Valuta ja jäähdytä kylmässä vedessä ja valuta uudelleen.

Pane punasikuri- ja tammenlehtisalaattipalat isoon kulhoon. Halkaise päärynät, poista siemenkodat ja kuutioi malto. Sekoita päärynäkuutiot pienessä kulhossa ruokalusikalliseen sitruunamehua jotta kuutiot eivät tummu. Laita salaatin päälle stilton-juusto, saksanpähkinät, päärynät, pasta, tomaatit, sipuliviipaleet ja porkkanaraaste. Lisää basilika ja vuonankaali.

Kastike: Sekoita sitruunamehu ja oliiviöljy keskenään. Suolaa ja pippuroi maun mukaan. Kaada kastike salaatin päälle ja tarjoile.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *