Kategoriat
Akvaariot

Kolmas akvaarioni

Ostin kolmannen akvaarioni alkuvuodesta 2002. Se on 400 litrainen (130x55x60) allas. Kuten mitoista huomaa se on korkean mallinen ja siksi hiukan haastava valaistuksellisesti. Allaspaketin alkuperäinen valaisin oli surkuhupaisa kapine, jossa kaksi 90 cm pitkää putkea oli jemmattu kammottavaan neliskanttiseen koteloon, jonka alapuolella oli rypyläinen muovi. Tuo muovi epäilemättä suojasi valaisinta roiskeilta, mutta varmasti myös allasta liialta valolta, jota tämä kapine ei koskaan olisi voinut tuottaa. Altaan mukana tuli Eheimin sitten Classiciksi nimeämä pyöreä ulkosuodatin lämpökannella. Myös tästä altaasta on kuvia galleriassa.

Tämä on ensimmäinen ”oikean kokoinen” akvaarioni. Pidän 200-litraista erinomaisen aloittelijan altaana, koska se näyttää jo hyvältä ja antaa anteeksi pientä huolimattomuutta toisin kuin pienemmät altaat. Nelisatalitrainen on kuitenkin jo niin iso, että se ei enää paljon rajoita harrastusta. Olen vaihtanut alkuperäisen valaisin hirvityksen kahteen 2 x 120 cm loisteputken valaisimeen, jotka peittävät akvaarion lähes täydellisesti. 144 Wattin valaistus on jo riittävä näinkin korkealle altaalle, mutta luonnollisesti monimetallilamput puolustaisivat jo paikkaansa. Myös suodatin on vaihtunut Eheimin lämpöintervallisuodattimeen (2329).

Altaan kasvistoon on kuulunut alusta alkaen jättiläisvallisneria, joka sopii altaaseen hyvin. Se myös viihtyy hyvin ja kovakin karsinta on ajoittain tarpeen. Toinen altaan kokoon hyvin sopiva kasvi on jättiläismiekkakasvi. Pohjalle olen istuttanut punamelalehteä, joka pärjää hyvin niukemmassakin valaistuksessa. Muina sisustuselementteinä on liuta juurakoita. Kyllin isojen juurakoiden löytäminen liikkeistä on vain melkoinen riesa.

Olen pitänyt altaassa alusta alkaen monnisia, keisaritetroja ja krijoahvenia. Viimeksi mainituista kokeilin lehtikaloja ja avainkirjoahvenia, jotka molemmat pienenä parvena toimivat altaassa loistavasti. Partamonneista olen hankkiutunut eroon niitä kokeiltuani ja ne sittemmin akvaarion luteiksi ristittyäni. (Viheliäisiä lisääntymään!) Altaassa on tietenkin myös leväbarbeja, jotka kasvavat suuriksi ja elävät jo parvessa näin isossa altaassa. Keisaritetroista puolet alkaa olla altaassa syntyneitä, samoin kuparimonnisista. Keväällä 2007 hankin ensimmäisen plekoni sitten sen 60-litraisen altaan vahinkohankinnan. Kultajuova tuntuu olevan hidaskasvuinen, mikä voi tosin johtua hurjasta ruokakilpailusta monnisten ja leväbarbien kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *