Kategoriat
Tieto- ja viestintätekniikka

Hah haa, verkkokeskustelusta saa hauskaa parodiaa!

Helsingin sanomat katsoi viikonlopputunnelmissa tarpeelliseksi julkaista oman versionsa kuluneesta verkkokeskusteluparodiasta. Tätä kirjoittaessani se trendaa Twitterissä ja ehkä siitä tulee hetkellinen mikromeemi Facebookissa. Se on kuitenkin joutava eikä ansainnut tulla julkaistuksi.

Miksikö? No koska se ei tuota mitään lisäarvoa keskusteluun. Jokainen verkkokeskusteluihin vähemmänkin osallistunut tunnistaa satiirin piirteet. Kukaan ei kuitenkaan tee asialle mitään. Suomalainen verkkokeskustelu on 99 tapauksessa sadasta säälittävää. Meillä puuttuvat lähes kokonaan erinomaiset keskustelupalstat joilla on miellyttävää vaihtaa ajatuksia.

Hyvässä keskustelussa tartutaan toisen sanomaan kun se on olennaista keskustelun eteenpäin viemiseksi. Se tarkoitta sekä sitä, että ei puhuta toisen ohi tarttumatta hänen argumentteihin että sitä, että ei tartuta joutaviin lillukanvarsiin siitä kuka sanoi ja miksi. Hyvästä keskustelusta ei löydy välistä runon tai Raamatun säkeitä, murteellisia välihuutoja tai ala-arvoista suomenkieltä ilman välimerkkejä ja oikeinkirjoitusta. Hyvä keskustelu ei mene henkilökohtaisuuksiin vaan pysyy yksinomaan asiassa.

Tällainen keskustelu ei synny itsestään. Tosiasiassa tällaisen keskustelupalstan ylläpitäminen edellyttää  toimittamista kolmessa vuorossa. Ja kun sanon toimittamista tarkoitan todella sitä sana varsinaisessa merkityksessä. Se ei ole ”moderointia” eikä valvomista. Toimittaminen merkityksessä poistaa viestejä ei ole palkan maksun arvoista, sen osaa konekin. Tarkoitan toimittamisella sitä, että viesti piilotetaan tarvittaessa keskustelusta ja palautetaan lähettäjälleen selkeällä evästyksellä siitä miten sitä tulee muokata julkaisukelpoiseksi – tai tehdään vähäisemmät muutokset itse.

Verkkokeskustelun ei tarvitse olla yhtään sen matalamman kynnyksen paikka kuin painetun lehden yleisön osastot ovat olleet. Kansan radion, puhelinvastaaja ja tekstiviestipalstojen tasoisilla keskustelufoorumeilla emme tee mitään. Itseasiassa hyvä keskustelufoorumi on korkeatasoisempi kuin maakuntalehtien yleisön osastot.

Hyvän verkkokeskustelun ylläpitäminen tarvitsee tosiasiassa fasistista kuria ja rohkeus siihen on todella harvassa. Olen siihen törmännyt vain korkeatasoisilla pienten piirien harrastusfoorumeilla kuten akvaristien ja sukupuolivähemmistöjen keskustelupalstat – enkä nyt todellakaan tarkoita Suomi24:n palstoja!

”Vilkas keskusteluverkossa” sopii lööppiseen kahdeksan tunnin uutispäiväsykliin kuitenkin liian hyvin. Se antaa kansalle leipää ja sirkushuveja lihottaen viestintäkonsernin tasetta. Sen yhteiskunnalliselle keskustelulle tuottama vahinko on kuitenkin mittaamaton ja anteeksiantamaton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *