Kirjoitin 2020 Twitterin vihapuheongelmasta ja mainitsin silloin parantaneeni omia tapojani siirtymällä lukemaan aamun uutiset Feedlyn kautta. Tuosta Feedlyyn keräämästäni uutissyötteestä on tullut niin runsas että minulla ei useimpina arkiaamuina ole aikaa kahlata sitä edes 12 tuntia taaksepäin kun mielenkiintoista luettavaa on niin paljon. Feedlyä voi käyttää myös esimerkiksi uusien blogimerkintöjen ilmestymisen, kaupunkien ja kuntien päätöksenteon, podcast-jaksojen ilmestymisen tai urheiluliigojen tulosten seuraamiseen.
Feedly on ilmainen verkkopalvelu jota voi käyttää selaimella tai sovelluksella myös mobiililaitteissa. Itse käytän sitä tyypillisesti tabletin sovelluksella. Alkuun pääsee lisäämällä syötteen, joita Feedly on luetteloinut ja luokitellut kuvastoksi. Palvelun liiketoimintaorientaatio näkyy siinä että kategoriat ovat teollisuuden aloittain, trendeittäin ja taidoittain lajiteltuja. Voit kuitenkin syöttää sille vaikkapa YLE:n etusivun url-osoitteen ja antaa Feedlyn kaivaa esille tarjolla olevat syötteet. Sivu voi tarjota yhden, useamman tai ei ollankaan syötteitä. Tällöin Feedly ehdottaa beta-testauksessa olevan syötteenrakentajan käyttämistä sivustoon. En ole kokeillut miten se onnistuu. Usein, erityisesti WordPressillä tehtyjen sivujen kanssa, syötteitä voi kuitenkin kaivaa esille lisäämällä url:n ensimmäisen kauttaviivan jälkeen ”feed”.
Feedly perustuu 1999 päivänvalon nähneeseen RSS-tekniikkaan joka eli huippukautensa 2000-luvun puolivälissä. Sittemmin sen käyttö on vähentynyt paljon ja syötteiden luomiseen ja lukemiseen kirjoitettua koodia on poistettu verkosta huolestuttavasti. RSS-syötettä osoittavat kuvakkeet ovat hävinneet verkkosivuilta lähes kokonaan. RSS on kuitenkin hyödyllisyydessään ja monipuolisuudessaan samanlainen verkon perustekniikka kuin sähköposti. RSS on lähtökohtainen mainokseton: itse sisällössä mainoksia voi olla mutta otsikkosyötteesi on niistä täysin vapaa. Syötteissä voidaan jakaa koko artikkelin sisältö (suuria kuvia, ääntä ja videota lukuunottamatta) tai vain osa siitä ja se muotoillaan lukijan päässä halutulla tavalla.
Minun motivaationi oman uutissyötteen keräämiseen lähti maakuntalehti Savon sanomien kelvottomasta tasosta, uutissisältöjen siirtymisestä maksumuurien taakse ja halusta saada kuitenkin jonkinlainen päivittäinen uutiskatsaus eteensä. Vuosien varrella aivan ehdottomasti parhaiksi uutislähteikseni ovat nousseet The Guardian ja YLE. Ensinmainitusta pidän niin paljon että maksan sille vapaaehtoista pientä kuukausilahjoitusta. Nämä kaksi täydentävät toisiaan hienosti. Myös Helsingin sanomat tuottaa paljon avointa sisältöä ja kuuluu keräämiini syötteisiin. Muita tilaamiani syötteitä ovat esimerkiksi Politico, The Verge, Washington Blade, Outsports ja Wired.
RSS ei vapauta maksumuurin takana olevaa sisältöä vapaasti luettavaksi. Useat ulkomaiset julkaisut tarjoavat kuitenkin muutaman kuukausittaisen maksuttoman artikkelin jälkeen 5-10 eurolla kuukaudessa juttunsa luettaviksi. Jotain mistä suomalainen media voisi ottaa opiksi: kun hinta on kohdallaan, tilaajia löytyy. Maksumuurin takana olevat kalliimmatkin julkaisut, kuten vaikkapa Suomenkuvalehden tai Hesarin, saa digitaalisen lehden tilaajana Feedlyyn kun tilaa syötteen kirjauduttaan maksumuurin läpi.
Feedlyssä on paljon mahdollisuuksia muotoilla itsellesi sopivia koosteita syötteistä. Luokittelemalla tilaamasi syötteet omiin luokkiisi saat kustakin luokasta oman koosteen joka katsastaa. Koosten asettelun väjyyttää ja muotoa voit säädellä hyvin tiiviistä yksinomaan tekstipohjaisesta otsikkoluettelosta kuvastomaiseen tai sanomalehtimaiseen ulkoasuun. Sovelluksessa voit säädellä sitäkin missä selaimessa jutut avataan jolloin voit käyttää täysien juttujen lukemiseen myös mainosten suodatusta.
Olen kokeillut myös Feedlyn maksullista tilausta, joka tuo mukanaan heidän mainostamansa ”Feedly AI:n” käyttöösi. Yksityishenkilölle sen hyödyllisyys on olematon ellet satu olemaan pörssimeklari. AI ei suinkaan tarjoa esimerkiksi mahdollisuutta suodattaa turhat urheilu-uutiset pois Guardianin jutuista vaan tiukasti etukäteen määriteltyjä markkinaseurannan toimintoja yritysjohtajille ja muille pääomaa liiketoiminnassa vahtiville.
Jos yksittäisten uutismedioiden seuraaminen niiden verkkosivuilta tai sovelluksista tuntuu työläältä ja haluat monipuolisemman kattauksen helpommin eteesi, kannattaa nähdä vaiva haluamiesi syötteiden tilaamisessa Feedlyyn. Mukana taskussa kulkeva oma uutistoimituksen virta tarjoaa sitten mahdollisuuden sukeltaa syötteisiin kun sinulla on siihen sopiva hetki.