Kategoriat

Tieto- ja viestintätekninen osaaminen

Käytän nykyään Ubuntu-nimistä Linux-jakelua käyttöjärjestelmänä omilla tietokoneillani; se on ollut pääasiallinen käyttöympäristöni vuodesta 2008. Sitä ennen käytin ja ylläpidin Microsoft Windows-työasemia. Uusien Windows-työasemien käyttöönottoon ja käyttöjärjestelmän uudelleen asentamiseen liittyvät asennustoimenpiteet olen tehnyt kymmeniä kertoja ja osaan ne sujuvasti Windows 7:ään saakka. Olen tehnyt työasemien ylläpitoa myös Windows-verkossa (Active Directory) yksikön lähimikrotukihenkilön tasolla. Linux-jakeluista olen käyttänyt myös RedHatin versioita ennen ja jälkeen Fedoran, Susen OpenLinuxia ja Ubuntun variantteja (Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu). Osaan myös Linux-työasemien asentamisen, ylläpidon ja hiukan ongelmanratkaisuakin.

Käytän toimisto-ohjelmistoja (LibreOffice, OpenOffice, Microsoft Office, G Suite) tehokkaasti ja monipuolisesti. Olen kouluttanut ja neuvonut muita käyttäjiä näiden ohjelmien käytössä. Olen luonut tyylejä käyttäviä asiakirjamalleja ja lomakkeita sekä tehnyt joukkolähetyksiä niin postitusta, sähköpostitusta kuin tekstiviestiäkin käyttäen Word- ja Writer-ohjelmilla. Olen yhdistänyt Google Analytics dataa Kuntaliiton julkaisemaan alueluokitukseen maakuntakohtaisten sivuston käyttömäärien selvittämiseksi. Olen muuntaunut MySQL-tietokantataulun sisältöä manuaalisesti siirtääkseni sen Joomla-liitännäisestä toiseen. Käytän taulukkolaskentaohjelmia (Excel, Calc) tehokkaasti tiedon analysoimiseen, yhdistelemiseen, muuntamiseen ja jäsentelemiseen.

Graafisten ohjelmien, erityisesti GIMP-kuvankäsittelyohjelman, Inkscape-vektorigrafiikkaohjelman ja Scribus-taitto-ohjelman, käytöstä minulla on jonkin verran kokemusta. Olen tuottanut niiden avulla esitteitä, ilmoituksia ja lehti-ilmoituksia yhdistysten käyttöön. Taittajana olen enemmän tekninen kuin luova. Piirtäjänä taitoni rajoittuvat olemassa olevien kuvien manipulointiin kuten oman ”järjen ja moninaisuuden liekki” -logoni luomiseen.

Minulla on kahdeksan vuoden kokemus sivustojen ylläpitämisestä avoimen lähdekoodin Joomla-julkaisujärjestelmällä (CMS). Olen tehnyt useita isoja versiosiirtymiä. Olen käyttänyt mm. Kunena, JEvents ja Akeeba -lisäosia. Olen ollut suomalaisen Joomla-käyttäjäyhteisön aktiivinen jäsen. Olen osallistunut useiden Joomla-lisäosien käyttöliittymän suomentamiseen ja ollut päävastuullisena tai ainoana kääntäjänä muutamissa näistä. Olen muokannut muutaman Joomla-sivupohjan käyttöön sivustoillani. Osaan HTML- ja CSS-koodin käytön ja ymmärrän hyvin vähäisessä määrin myös PHP-koodia. Viimemmäksi olen siirtänyt nämä verkkosivut Joomlasta WordPressiin ja pistänyt tietoturvan ja sisällön taas kuntoon.

WordPress-julkaisujärjestelmällä olen ylläpitänyt useita sivustoja, myös yhtä verkosto-mallia (multisite, network) käyttävää kokonaisuutta. Olen kouluttanut käyttäjiä ja tuottanut heille YouTube-videoita joilla opastan sivujen käyttöönottoon ja ylläpitoon WordPress-verkostossa.

Olen käyttänyt Facebookia ja Twitteriä paitsi henkilökohtaiseen, myös useamman yhdistyksen viestintään. Olen perustanut ja ylläpitänyt useita Facebook-sivuja ja -ryhmiä. Minulla on jonkin verran kokemusta Facebook-mainonnasta.

Tietokoneiden lisäksi käytän sujuvasti Android-älypuhelimia ja muuta kuluttaja-/loppukäyttäjätason tieto- ja viestintätekniikkaa.