Kategoriat

Kirjakustannus- ja painotoimintaosaaminen

Ensimmäinen kirjaprojektini oli toiselta opiskelijakustantajalta Fortikselle siirtyvän biofarmasian oppikirjan uudistetun version kustannustoimittaminen 1999. Vastasin kirjaprojektista ainejärjestön hallitukselle ja projektissa tein mm. seuraavia asioita:

 • etsin ja hankin lukuisia useamman vuosikymmenen takaisia tieteellisiä julkaisuja artikkelien viitetietojen tarkastamiseksi ja kirjan kuvituksen laadun varmistamiseksi
 • koordinoin kannen suunnittelijan, kirjoittajien, taittajan, kirjapainon ja ainejärjestön yhteistyötä
 • neuvottelin ja laadin em. henkilöiden työ- ja kustannussopimukset
 • kilpailutin kirjapainot
 • osallistuin taittajan kanssa kirjan ulkoasun muodostamiseen liittyviin valintoihin
 • hankin kirjalle ISBN-tunnuksen
 • osallistuin kirjan oikolukemiseen ja taittovedoksen tarkastamiseen
 • hoidin kirjaprojektiin liittyvän kustannuslaskennan kirjan hinnan määrittämisen pohjaksi ainejärjestön hallitukselle
 • hoidin laskujen ja palkkioiden maksattamisesta ainejärjestön taloudenhoitajan kanssa
 • tein pohjatyön uuden kirjan markkinointia varten

Työn tuloksena julkaistiin:

Marvola M, Urtti A, Mönkkönen J: Biofarmasia ja farmakokinetiikka
1. painos. Farmasian opiskelijayhdistys Fortis ry, Helsinki 1999

Kaksi vuotta myöhemmin (2001) tein vastaavan työn uuden lääkeneuvonnan oppikirjan julkaisemiseksi samalle kustantajalle. Tämä projekti erosi aikaisemmasta siinä, että:

 • artikkeleiden hankkimista ei tarvittu
 • kirja tehtiin kaksivärisenä
 • osuuteni oikoluvussa ja ulkoasun valinnassa oli suurempi

Myös tässä projektissa yhteistyökumppaneina olivat Fortiksen hallitus, taittaja ja kirjoittajat. Työn tuloksena julkaistiin:

Hakkarainen T, Airaksinen M: Kuuri loppuun! Lääkeneuvonnan opas
1. painos. Farmasian opiskelijayhdistys Fortis ry, Kuopio 2001

Kolmas ja haastavin kirjaprojektini Fortikselle oli 2005 julkaistu uudistettu sairaalafarmasian oppikirja. Tässä projektissa kirjoittajia oli kolmisenkymmentä, kuvia kirjaan luovutti kymmenkunta tahoa, yksi artikkeli käännettiin englannista suomeksi ja tukenani työssä oli viisihenkinen toimituskunta. Projekti aloitettiin jo useampi vuosi aikaisemmin, jolloin olin pistämässä sitä alulle sisällöstä vastaavan toimittajan kanssa. Kirjan aiempi versio oli vuodelta 1991 ja pahasti vanhentunut. Yhteistyö toimituskunnan kanssa tuotti kirjalle kaksivärisen ulkoasun ja kirjaan sisällytettiin ensimmäistä kertaa minun projekteissani valokuvia. Tässä kirjaprojektissa hain uutena asiana lupia valokuvien julkaisemiseen ja tein sopimukset kirjan toimitustyöstä ja tekstin kääntämisestä. Kirjalle myös haettiin ja saatiin rahoitusta alan järjestöiltä.

Työn tuloksena julkaistiin:

Saano S, Naaranlahti T, Helin-Tanninen M, Järviluoma E (toim.): Sairaalafarmasia
2. uudistettu painos. Farmasian opiskelijayhdistys Fortis ry, Nurmijärvi, 2005

Viimeisen kirjaprojektin aikaan Suomen kustannusyhdistys ja Vastapaino saivat viimein julkaistua jo pitkään kaavaillun Kustannustoimittajan kirjan (toim. Taru Makkonen, Tampere 2004), jonka luin itseopiskeluna työni tueksi. Ainakin yhden kirjaprojektin yhteydessä haettiin Fortikselle Opetusministeriön erityisavustusta oppikirjojen kustantajille. Hakuprojekti oli varsin työläs, mutta tulokseton.

Olen perehdyttänyt minua Fortiksen kustannustoimittajana seuranneet henkilöt tehtävään ja konsultoinut heitä projekteissaan. Laadin seuraajieni työn tueksi myös hyvin lyhyen tekstin aiheesta.

Edellä esitetty kokemus on tuottanut minulle osaamista painotoiminnasta jota olen hyödyntänyt muussa toiminnassa parempi laatuisten ja edullisempien painomateriaalien hankkimiseksi yhdistyksille.

Olen taittanut useita sanomalehti-ilmoituksia ja esitteitä ehdokkaille ja yhdistyksille vaalikampanjoihin liittyen. Käytän taittamiseen avoimen lähdekoodin Scribus-taitto-ohjelmaa ja teen vähäistä kuvankäsittelyä GIMP ja Inkscape -ohjelmia käyttäen. Varsinaista graafista suunnittelua tai edistynyttä kuvan käsittelyä en tee. Minulla on hyvät tiedot ja taidot toimia painon ja tilaajan välissä painojulkaisujen tuottamisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *