Kategoriat

Kielitaito ja kansainvälistyminen

Kielitaitoni on suppea mutta syvä. Äidinkieleni on suomi, jota käytän puheessa ja tekstissä monimuotoisesti ja värikkäästi. Rakastan suomenkieltä ja vältän anglismeja varsinkin kirjoitetussa tekstissä viimeiseen asti. Suhtaudun puheeseen ja tekstiin myös kriittisesti erityisesti sukupuolisensitiivisestä näkökulmasta. Uskon vahvasti, että kieli paitsi kuvaa myös muokkaa todellisuutta eikä siksi ole yhden tekevää miten asioista puhutaan. Puhtaan kieliopillisesti kirjoitan huonoa suomea, minulle tuottavat paljon vaikeuksia pilkut ja yhdyssanat.

Toinen vahva kieleni on englanti, jota puhun ja kirjoitan sujuvasti. Kirjoitettu englantini on kontrolloidun kirjoittamisen vähäisyyden vuoksi hiukan rämettynyttä. Englannin ymmärtämiseni on sillä tasolla, etten aina enää huomaa jos elokuvasta tai televisio-ohjelmasta puuttuu tekstitys ja kiinnitän huomiota käännöksen yhtäpitävyyteen alkuperäisen kanssa. Luen paljon englanninkielistä kirjallisuutta. Olen soveltanut kirjoitetun englannin taitoani viimeaikoina pääasiassa tietotekniikan tukikysymyksiin ja käyttöliittymien kääntämiseen. Puhuttu englanninkielentaitoni on valitettavasti pääasiassa kotikansainvälistymisellä hankittua asioidessani Kuopion yliopiston ulkomaalaisten vaihto- ja tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Olen pitänyt muutaman Elävä kirjasto -koulutuksen kaksikielisinä suomeksi ja englanniksi rinnakkain. Minulla ei ole kansainvälistä kokemusta vaan kulttuurien erilaisuuden ja ainutkertaisuuden ymmärrykseni syntyy em. ryhmien kanssa käymistäni keskusteluista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että puhuttu kielitaitoni ei ole päässyt hioutumaan englantia äidinkielenään puhuvien vaikutuksesta merkittävässä määrin.

Muiden kielten, mukaan lukien ruotsin, osalta kielitaitoni on alkeiden tasolla. Ymmärrän pääsääntöisesti minulle puhutun ja lukemani ruotsin, mutta kielen tuottaminen puheena tai kirjoitettuna tekstinä on minulle hyvin vaikeaa. Ranskaa, saksaa ja latinaa osaan muutaman hassun sanan tai fraasin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *