Kategoriat
Parvekeviljely

Kylmyys piinaa parvekepuutarhuria

Suuria tomaatin taimia ikkunalaudalla
Vaikka partsini on pysynyt poissa pakkaselta huhtikuun alkupäivien jälkeen, huhtikuun ja toukokuun alun kylmyys on vienyt öiden alimmat lämpötilat vieläkin alle neljän asteen ainakin kerran viikossa. Kuvassa olevat pienimmät luumu- ja kirsikkatomaatin taimetkin alkavat olla siinä mitassa että ne hyötyisivät totuttamisesta viileämpään. Pisimmät kirsikkatomaatin taimet ovat 50-senttisiä ja kovin huikentelevaisia kasvettuaan liian pitkään sisällä lämpimässä. Vuorokauden keskilämpötilat ovat pysyivät jo nimipäiväni tienoolta Vappuviikolle niin korkealla että kasvukausi alkoi parvekkeella mutta katkesi loppu viikon kylmiin.
Itse langasta kudottu tukiverkko riippyhyllyn taustalla, lankaakin ohuempia tuoksuherneen taimia kurkottamassa siihen ja aloeita etualalla.
Kaikkea se parvekepuutarhurointi ihmisellä teettää! Olen aina sanonut että minulla on peukalo keskellä kämmentä mutta huomaan ajoittain joutuvani opettelemaan hämmästyttäviä asioita. Kuvan riippuhyllyä varten opettelin pleissaamaan köydenpäät muutama vuosi sitten. Isäni (sähkömies) valittua tehdä hyllyn kiinnikkeet läpivienneistä, pleissattu, kauniimpi, naru ei tietenkään sopinut niistä läpi. Tämän kevään kylmiä pidellessä opettelin verkon kutomista kun katsoin tukiverkon parhaaksi ratkaisuksi tuoksuherneelle. Jota ei muuten kuvassa juurikaan erota vihreästä hamppulangasta josta verkko on kudottu. Kaunista siitä ei tullut mutta eiköhän tuo asiansa aja. Kylmästä huolimatta heitin tänään tylysti aloet parvekkeelle tehdäkseni tilaa ikkunoille. Väittävät niitä kylmänsietoisiksi. Purjontaimetkin saivat siirtyä karaistumaan parvekkeelle. Timjami on siellä myös ja vielä itämätön kevään ensimmäinen basilikaruukku. Kuvassa etuoikealla jälleen yksi yritys monivuotisesta kasvista partsilla (rohtosormustinkukka ei näköjään talvehtinut).
Suuria auringonkukan sirkkalehtitaimia ruukuissa lattialla
Vatuloin pitkään laitanko auringonkukkia tänä kesänä parvekkeelle mutta keskellä kylmän jakson vitutusta piti parantaa mielialaa kädet mullassa ja niitä on nyt taas pari tulossa (40-senttisiä matalampia malleja).
Pieniä istutusruukkuja paperipussien pohjalla vielä ihan mustalla mullalla.
Tätä kirjoittaessani ison köynnöskrassin siemenet ovat likoamassa ennen istuttamista parvekelaatikkoon. Aion laittaa krassin tuoksuherneen kaveriksi verkkoon kasvamaan. Kuvan pikku ruukuissa on avomaankurkun siemeniä juuri kylvettynä. Nämä lähtevät vanhemmilleni pihaviljelyyn ja ensi talvena voi taas kantaa maustekurkkuja ja kurkkusalaattia hyvillä mielin kotiin. 🙂 Pyysivät tänä vuonna taimettamaan myös kasvihuonekurkun taimia ja niitä on tuolla samassa vaiheessa ikkunalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.